Els reis de la rumba del segle XXI Achilifunk Sound System presenten “Buenamente”, primer single del seu imminent nou disc ‘Casiopony’

‘Casiopony’ conté 10 noves perles de rumba electrònica amb la participació especial del raper surienc El Gordo del Puru i estarà disponible en vinil 12” i en digital el 12 de desembre

“Buenamente” ens porta la sorpresa de Jonatan Ximenis a la veu, aka El Tigre del Raspall aka el crooner de la rumba per excel·lència, tirant d’auto-tune en dosis gegantines: descarrega el single de gratis al Bandcamp fins el 12 de desembre!

Ja està disponible també a Youtube el videoclip que acompanya el llançament, per les escales, d’aquesta nova entrega de la (nis)saga Achilifunkera... i et pots fer amb el vinil de 12” que sortirà el dia 12 per només 12€ a la nostra botiga online des de ja!

Sou a punt de degustar una nova broma atòmica de la factoria Achilifunk. Aquesta és la segona entrega de les aventures d’Achilifunk Sound System amb El Gordo del Puru al micròfon. Un nou episodi de rumba tòxica amb rap impossible. Al seu anterior disc ‘xPeteneras’ (Achilisound – PPF, 2017) van dibuixar un camí que conduïa al marge del precipici. I podem confirmar que amb aquest nou disc han fet una passa endavant.

Per si tot just caieu de la figuera o potser acabeu de néixer, resumim. El concepte Achilifunk (sumar rumba al funk, per simplificar) va néixer l’any 2007 de la mà de Txarly Brown (il·lustrador, dissenyador gràfic i disc jockey) amb l’edició del disc-llibre recopilatori ‘Achilifunk Gipsy Soul 1969-1979’ (Lovemonk, 2007), ràpidament segui de ‘Más Achilifunk’ (Lovemonk 2009) i la creació de la Banda Achilifunk, amb la qual es va editar el disc ‘Gitano Real’ (Lovemonk, 2011). Després d’aquesta primera etapa, Brown escriu i dissenya l’obra ‘Achilibook’ (Editorial Milenio, 2013) i amb la intenció de dibuixar una línia evolutiva de la fusió entre la rumba catalana i la música de ball afroamericana crea, juntament amb Jack Chakataga, Sam Mosketón i Lalo López el Achilifunk Sound System, formació amb la que han editat ‘Robot Caló’ (Achilisound, 2015), i ‘xPeteneras’ (Achilisound, 2017).

‘Casiopony’ ha estat íntegrament ideat i composat pel Txarly amb la col·laboració de Jack i Lalo del gener al maig de 2018. El Gordo del Puru va rebre, un cop enllestits els 11 temes, l’encàrrec de posar-hi les lletres. Quatre mesos de retard, el cabró. Altra vegada el seu cervell va implosionar diverses vegades fins que finalment es va decidir a acceptar l’envit. Per si algú encara no té clar qui és El Gordo del Puru, aquí el tenim:

(Enric Roca Hontecillas, Súria 1983) és un atípic raper que és sovint comparat amb l’indomable MF Doom. Un afilat i inclassificable rimador agrest, pertorbat per la marihuana i els porcs. Sociòleg de formació, El Gordo allibera la seva bogeria amb el hip hop. És aliè a qualsevol corrent, malgrat haver col·laborat amb al disc ‘A Cada Passa’ (Propaganda pel fet!, 2009) i format part del combo de rap Extraño Weys, amb qui va enregistrar l’aclamat ‘Variacions en fu-remol de la simfonia inèdita de Roger Linn’ (Say it Loud, 2014). Una mica més tard va participar també al projecte ‘La Pols i l’Era’ (Bankrobber, 2016) de Guillamino juntament amb Òscar Dalmau i Josep Burrull. I el 2017, després de col·laborar amb la banda de rock Makrobukkake va caure a l’òrbita de Txarly Brown i fou integrat immediatament al porjecte Achilifunk. En Txarly va aconseguir arrancar-li 9 cançons que van formar part del disc ‘xPeteneras’ d’Achilifunk Sound System amb El Gordo del Puru. Aquest cop han estat 10, les cançons.

En paraules de la banda, “per experiència pròpia, aquest disc és a parts iguals una merda i, també, una obra sublim. Ja ho vam constatar amb el disc anterior. La gent, o no capta l’humor del Gordo o l’entén perfectament. I, evidentment, tothom queda confós davant la rumba electrònica que l’envolta”.

En tot cas, se’n desprenen algunes crítiques:

“La col·laboració és una injecció de pa amb tomàquet: una renovació immillorable”
Julià Guillamón (La Vanguardia - 4/1/2018)

“Una barreja entre el raper Snopp Dogg i l'humorista Eugenio”
Nando Cruz (El Periodico - 8/1/2018)

“El virus de l'electrorumba uneix el quartet de Txarly Brown i el raper surienc”
Joaquin Vilarnau (Enderrock 270 - gener 2018)

“El Gordo del Puru i Txarly Brown no necessiten presentació. Són uns impresentables”
Òscar Dalmau (La Competència - Rac 1)

“Txarly Brown expande el universo Achilifunk hasta el infinito y más allá”
Nacion Funk News (#31 - Nov 2017)

“Una pinyata plena de hits brillantment mongoloides”
Miqui Otero (Primera Persona)

“Col·locats que descol·loquen, quina locura”
Jordi Martí (Sons de la Mediterrània)

“Visca els purus!”
Josep Martín (Independents – iCAT FM)

“Ja m’explicaràs aquesta història del Gordo”
Marc Isern (Vibra · Casa Babylon · Icat FM)

“Nen! Estic flipant, el Gordo del Puru està al limit de tot”
Hector Moras (Chocadelia)

“Vaya puta mierda”
(Chiquetete)

I amb això dit, dat i beneït, la banda rebla: “Sincerament, tot això anterior, ens la porta fluixa. Us ho ensenyem perquè així us sentireu indentificats amb algun d’ells. O no. Nosaltres vam vendre les 500 còpies editades en vinil i vam amortitzar la inversió. Ens van intentar contractar en sis ocasions per actuar en directe però només vam fer tres bolos i del darrer ens van fer fora per llenguatge malsonant. Ens van entrevistar a un parell de llocs, i au, a prendre pel cul. Ja ens està bé. La nostra màxima satisfacció és pensar que un dia algú escoltarà els nostres discos i dirà “òstia puta, quina bogeria!”. La qüestió és que, entretant això no passi, puguem viure tranquils i sense pressió. De ‘Casiopony’ també n’editarem 500 vinils i també estarà disponible en digital. Vinga doncs, passi-ho bé!”.

I, finalment, aquí una mica d’informació de la cançó que avancem:

Aquesta cançó pren prestada la base del primer track d’aquest mateix disc perquè Jonatan Ximenis, el “Tigre del Raspall”, es marqui uns autotunes a l’ombra de la Rosalía. Bossanova seguiriya trap. És lo últim. Va haver-hi un moment en aquest disc que vam pensar deixar tirat al Gordo del Puru i les seves indecisions. Va ser precisament aquest moment. Finalment, la cançó ha acabat sent el bonus track. De moment. "Siempre pensando en la manera de hacerlo bien, si es mucho más divertido y natural hacerlo mal. Tengo una enfermedad en la mente que nunca me deja de hablar en ningún momento: cállate ya. Siempre pensando en la manera de hacerlo bien, si es mucho más divertido y natural hacerlo mal. Intento escribir esta canción y no para de molestar y me está dando mucha lata. Siempre pensando en la manera de hacerlo bien, si es mucho más divertido y natural hacerlo mal."